torsdag 30 januari 2014

Vanadislunden ligger i Sibirien

Vanadislunden ligger i Vasastaden med Rådmansgatan och Odenplan som närmaste t-banestationer. Området där parken ligger kallades/kallas Sibirien. Länk till karta. När bostadsområdet uppfördes omkring 1880 låg det i Stockholms utkant, därav namnet. Bostäderna var små och hyste då mest trångbodda fattiga arbetare, ofta med inneboende som ökade på trångboddheten. Jag har ett nyväckt intresse för området då jag stött på det i min släktforskning.

Nåväl, Ingrid och jag drog iväg på en fotopromenad i går och hamnade i ovannämnda område. Nytt för oss båda. Lite knepigt att lägga upp bilder från promenaden då vi i princip fotade samma saker. Men det får ni stå ut med.

Från Döbelnsgatan fick vi syn på en byggnad som av allt att döma var en kyrka. Den är massivt grå och ligger en bit upp i Vanadislunden. Det är Stefanskyrkan, 110 år i år. Vår framtid har varit på lekplatsen och ska till förskolan och värma sig. Det blåste och var riktigt kallt.


På väg upp till parkens högsta punkt tog jag en bild ut över Döbelnsgatan. Det är en rejäl nivåskillnad.


Högst upp i parken ligger en imponerande tegelborg. Vi gissar vilt men kommer inte på vad det kan vara. Det finns en enda dörr, en liten grå stål?port. Där står det Stockholm vatten. Ett sorts vattentorn alltså. Mer rätt en vattenreservoar.


Utsikt mot Wenner-Gren Center, skrapan byggdes runt 1960.


Framme vid borgen får det bli en detaljbild av valvbågarna


Genomfrusna gick vi sedan i i kyrkan. Där var det välsignat varmt. Altartavlan fotograferades.


Slutligen en blid på kyrkan från en annan vinkel. Nu låg solen på och träden ger skuggor på fasaden.


Innan vi åkte hem till förorten stärkte vi oss med en lunchmacka och kaffe på ett litet fik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar