onsdag 14 augusti 2013

Kyrkor och Myrorna

Vi har varit in till stan både måndag och tisdag och förutom att uträtta småärenden passade vi på att titta på några kyrkor/kyrkogårdar. I måndags Adolf Fredriks kyrkogård, kyrkan stängd måndagar så vi besökte Myrorna strax intill. Frågade om jag kunde lämna in en skrivare och en skanner jag inte använder nu för tiden och fick ok.

Minneslunden Adolf Fredrik
Vi åt lunch ute, trevligt med omväxling. Var fruktansvärt trött när jag kom hem, sov ett tag och mådde inte alls bra, illamående och kallsvettig. Sent på kvällen släppte det tack och lov!

I går åkte vi in med grejorna till Myrorna och gick bort till Johannes kyrka. Den ligger högt och är dessutom rejält hög. Vilka fina fönster, höga och med glasmålningar, vilken rymd och det var tegel genomgående. Höga tegelpelare i kyrksalen. Byggd 1890 på historisk mark, var troligen begravningsplats redan på 1200-talet. Ett kapell stod klart 1651. På kyrkogården finns en gammal rödmålad klockstapel från slutet av 1600-talet.

Här, precis som på Adolf Fredriks kyrkogård, har en del namnkunnig personer sin grav. Mest intressant var dock historien om Skeviksborna som fått en minnessten på kyrkogården. Det var en sekt på 1700-talet som helt tog avstånd från kyrkan och de lade ut sina döda i skogen i trakten av Skevik på Värmdö.


Det gick ju inte an så de fick tillstånd att lämna sina döda på Johannes kyrkogård. Lämna betyder att de döda kastades över muren och dödgrävaren begravde dem. Nattetid och utan ceremonier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar