lördag 24 augusti 2013

Grängesberg igen

I tisdags efter att vi installerat oss på Värdshuset Stopet åke vi upp i Berget för att se vad som hänt sedan vi var där sist (2002). Gamla gruvkontoret står kvar, med hela fönster. Grindarna till Jakobinas lave stod öppen men jag nöjde mig med att fota på avstånd.


Nästa anhalt var Johan Groths väg. Husen revs 1995, vi bodde i gula huset. Där finns bara en gräsplan och lite träd. Se http://anitasdagar.blogspot.se/2013/08/grangesberg.html

Huset här nedan är det "nya" huset som ersatte de gamla i Grothfallet står nu öde och har inte en hel ruta. Det huset byggdes när jag var 12-13 år och vi var några förhoppningsfulla som klättrade runt i den halvfärdiga byggnaden. Känns som alldeles nyligen (för sådär 55 år sedan!), tiden går.Naturligtvis blev det ett besök i Kyrkviken dit vi barn antingen cyklade eller åkte badbuss. Vi åkte nu nya vägen ner och efter viss tvekan gamla vägen tillbaka.


Undrar om det är sandbottnen som ger vattnet dess färg? Det var likadant i Siljan.

Vi gick en runda på kyrkogården och lade särskilt märke till denna minnessten över förolyckade vid en explosion i dynamitfabriken. Texten lyder som följer:Till minne av plikttrogna arbetare fallna på sin post vid explosionsolycka  i Grängesbergs dynamitfabrik den 27 maj 1926. Erkännsamma arbetsgivare reste vården.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar