måndag 11 juni 2012

Fiskargatan - här bodde mormorsmor

Fortsättning på gårdagens promenad. Vi tog oss upp för Albert Engströms trappor till Cornelisparken. För att komma upp dit bar Lennart rollatorn och jag travade efter.
Mäster Mikaels gata med Katarina kyrka. Mäster Mikaels gata hette tidigare Fjällgatan men skildes från den när man sprängde för att dra fram Renstiernas gata. 1939 fick gatan sitt nya namn. Mäster Mikael var Stockholms bödel 1635-1650 och han bodde i en stuga vid gatan står det att läsa på en informationsskylt.


Vi gick över kyrkogården och så är vi framme vid Roddargatan/Svartensgatan. En brant backe, riktig kullersten, leder upp till Fiskargatan. Det tog på krafterna att baxa Rulle uppför men var väl värt besväret.
Vi står nu i hörnet av Fiskargatan/Svartensgatan. Fiskargatan till vänster, ett 10-tal meter bort finns nr 14. Där bodde mormorsmor Anna Charlotta när hon dog 1936. Hon var då 90 år och bodde hos sin dotter Hilma. Hilma hade en tvättinrättning på Svartensgatan och någon gång för länge sedan pekade mamma ut var när vi gick runt på och tittade. Tyvärr minns jag inte all var tvättinrättningen låg.


Nu fortsatte vi ner mot Mosebacke Torg där vi tog en fika och vilade benen en stund. Det var riktigt skönt, lummiga träd och en fontän med nakna damer.


Efter vilan gick vi upp till Mosebacketerrassen och tittade på utsikten. Lennart stod där och spanade som om han vore en sentida Arvid Falk, men utan den knutna näven. Bysten på August Strindberg finns här.


Jag känner mig oerhört nöjd med promenaden i stan, att se något annat än sjön och ankorna. Inget fel på de promenaderna, men omväxling förnöjer.

1 kommentar:

  1. Fler turister i stan. Kul med bilderna från söder och mormorsmors hemtrakter.

    SvaraRadera